Vervuiling en huid

OORSPRONG EN TRACKS VAN BEHANDELING

Atmosferische vervuiling : een gevaar voor de gezondheid van uw huid.

De synergetische werking van pro-oxidanten uit de omgeving versterkt huidveroudering.

Onze huid is de belangrijkste interface tussen ons lichaam en de externe omgeving. Het fungeert als een biologische barrière tegen een reeks chemicaliën en fysische milieuverontreinigende stoffen.

Het is gedefinieerd als onze eerste verdediging tegen het milieu vanwege de constante blootstelling aan oxidatiemiddelen met inbegrip van ultraviolette (UV, UVA, UVB), infrarood (IR), zichtbaar licht (VL) en andere milieuverontreinigende stoffen. Zoals fijne deeltjes, diesel en binnenlandse uitlaatgassen en verbrandingsgassen uit fossiele brandstoffen (stookolie, steenkool, diesel ...), sigarettenrook (CS), gehalogeneerde koolwaterstoffen, zware metalen en ozon (O3)

Blootstelling aan pro-oxidanten uit de omgeving leidt tot de vorming van reactieve zuurstofsoorten (ROS) en het genereren van bioactieve moleculen die onze huidcellen beschadigen [1].

In China is het aantal bezoeken aan ziekenhuis voor huidaandoeningen toegenomen tijdens episodes van atmosferische ozonverontreiniging [2]. Een recente klinische studie heeft aangetoond dat vervuiling atopische dermatitis verergert, met ultrafijne deeltjes (PUF of UFP) waarvan wordt vermoed dat ze het fenomeen van ontsteking verergeren. Bij blanke vrouwen ouder dan 70 jaar [3], blootstelling aan vervuiling correleert met tekenen van huidveroudering zoals donkere vlekken en rimpels. Hoewel de mechanismen van de effecten van vervuiling op de huid nog niet goed bekend zijn, zijn de verschillende componenten van vervuiling bestudeerd om hun zeer schadelijke effecten te begrijpen [4].

De verschillende luchtverontreinigende stoffen.

We hebben het over vervuiling, maar het brengt een groot aantal verbindingen samen. Er zijn luchtverontreinigende stoffen uit uitlaatgassen (CO, SO2, koolwaterstoffen), verbrandingsgerelateerde emissies (NO2), ozon gevormd door van verontreinigende stoffen die door UV-stralen worden omgezet. De vervuiling omvat ook min of meer fijne vaste deeltjes, van verschillende samenstellingen, waaronder die met een grootte kleiner dan 2,5 micrometer bereikt waarschijnlijk de longblaasjes en de kleinste hoekjes van de huid, zoals poriën.

De belangrijkste stoffen die de atmosfeer vervuilen, kunnen schematisch in twee groepen worden verdeeld: gassen en vaste deeltjes (stof, dampen). Geschat wordt dat gassen 90% uitmaken van de wereldwijde massa aan verontreinigende stoffen die in de lucht vrijkomen en deeltjes de resterende 10%.

Luchtverontreiniging is het resultaat van meerdere factoren: energieproductie, intensieve landbouw, mijnbouw, metallurgische en chemische industrie, weg- en luchtverkeer, verbranding van huishoudelijk afval en industrieel afval, enz. ...

Verontreinigende stoffen in de atmosfeer werken verschillende schalen: sommige gasvormige verbindingen hebben geen lokaal effect, maar kunnen het planetaire klimaatevenwicht verstoren, terwijl andere bijzonder schadelijk zijn voor de gezondheid op lokaal en regionaal niveau, maar een zeer beperkte invloed hebben op de atmosfeer als geheel.

Luchtverontreiniging komt vooral voor in verstedelijkte omgevingen en in bedrijventerreinen, niet alleen als gevolg van de concentratie van industrieën en huishoudens, maar ook in oorzaak van het verkeer van voertuigen motor. De wildgroei van grote agglomeraties heeft het gevolg van steeds grotere transportbehoeften.

We moeten ook de branden van tropische vegetatie noemen die het gevolg zijn van slash-and-burn-landbouw, waarbij roet, kooldioxide, koolmonoxide, koolwaterstoffen, stikstofmonoxide en stikstofdioxide vrijkomen. Deze vervuiling is nog steeds een van de belangrijkste.

Vervuiling is daarom een veelvoudig en complex fenomeen begrijpen in zijn geheel.

 

Luchtverontreinigende stoffen en hun impact op de huid.

Verontreinigende stoffen

Afkomst

Effecten op de huid

 

Stikstofoxide NOx

NOx = NO + NO2

 

Alle verbrandingen op hoge temperaturen van fossiele brandstoffen (steenkool, stookolie, benzine). Het stikstofmonoxide NO dat vrijkomt uit de uitlaatpijpen oxideert in de lucht en wordt omgezet in stikstofdioxide NO2 90% een secundaire verontreinigende stof

 

Verhoogde verschijning van pigmentvlekken

(+10 µm3 -> + 25% pigmentvlekken)

 

Polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) en vluchtige organische stoffen (VOS)

 

 

 

Onvolledige verbranding, gebruik van oplosmiddelen (verf, lijm) en ontvetters, schoonmaakproducten, vullen van autotanks, reservoirs ...

 

 

 

Huidkanker (carcinomen) bij direct contact [5]

 

 

 

Ozon (O3)

 

Secundaire verontreinigende stof, geproduceerd in de atmosfeer onder invloed van zonnestraling door complexe reacties tussen bepaalde primaire verontreinigende stoffen (NOx, CO, VOS) en de belangrijkste indicator van de intensiteit van fotochemische vervuiling

 

Veroorzaakt het ontstaan van rimpels

Veroorzaakt huidontsteking : de huid is geïrriteerd en reactief

 

 

 

 

Deeltjes of stof in suspensie (PM)

 

Industriële of huishoudelijke verbranding, diesel en natuurlijk wegtransport (vulkanisme, uitbarstingen)

 

Geclassificeerd op basis van hun grootte :

- PM10 diameter <10 µm (vastgehouden in de neus en bovenste passages)

- PM2,5 diameter <2,5 µm (dringt diep door in de luchtwegen)

 

 

Kan irritatie en allergieën veroorzaken

 

 

Zwaveldioxide (SO2)

 

Verbranding van fossiele brandstoffen (stookolie, steenkool, bruinkool, diesel ...)

De natuur stoot ook zwavelproducten uit

 

Veranderingen in de hydrolipidenfilm van de huid die irritatie van de slijmvliezen en de huid veroorzaken

 

Koolmonoxide (CO)

 

 

Onvolledige verbranding (gas, kolen, stookolie of hout) en uitlaatgassen van voertuigen

Verantwoordelijk voor weefselhypoxie (tekort aan zuurstoftoevoer naar weefsels) die het metabolisme van de huid vertraagt en :

- Doffe teint

- Huidveroudering

Droogte

 

 

Zware metalen, lood, kwik, arseen, cadmium, nikkel

 

 

Afkomstig van de verbranding van kolen, oliën, huishoudelijk afval maar ook van bepaalde industriële processen

 

Val de membranen aan door ze te verzwakken.

Verlaagt de zuurstofvoorziening van het weefsel.

 

 

Klinische manifestaties van vervuiling op onze huid.

Blootstelling aan een atmosfeer vol ozon en verontreinigende stoffen veroorzaakt oxidatieve stress, met een toename van vrije radicalen en een verlaging van het gehalte aan belangrijke antioxidanten in de huid, zoals vitamine E en vitamine C [6].

Over het algemeen zijn de effecten van blootstelling aan op lange termijn intensieve vervuiling manifesteert zich in vivo door een verminderde glans, een verminderde hydratatie van de huid, uitslag van roodheid of acne en vooral door vroegtijdige veroudering.

Studies hebben aangetoond dat vrouwen die in stedelijke gebieden wonen in grotere aantallen diepere rimpels en donkere vlekken op hun gezicht hebben dan vrouwen die in stedelijke gebieden wonen. het platteland [7].

De vervuiling zou een te talgafscheiding [8] veroorzaken, waardoor de huid vettig en gevoelig voor onvolkomenheden, waardoor de teint doffer, waardoor vroegtijdige veroudering van de huid met diepere rimpels, meer pigmentvlekken en significante slappe huid [9]. Het cocktaileffect van verontreinigende stoffen tasten de membranen van onze huidcellen aan door ze reactiever en gevoeliger te maken, waardoor het risico op eczeem, dermatitis of psoriasis toeneemt.

Oplossingen om de effecten van vervuiling te bestrijden.

Het huidreinigingsritueel is een essentieel onderdeel van het behoud van een gezonde huid. De stedelijke levensstijl neigt naar de essentiële functies van onze huid verstoren, maak het dikker, doffer en gemakkelijker vatbaar voor puistjes. Allereerst is het van cruciaal belang om de huid grondig te reinigen om de deeltjes en vuil die zich op onze huid nestelen te verwijderen, voordat u een andere verzorging aanbrengt.

Vervolgens moeten we de werking van verontreinigende stoffen in de huid neutraliseren en onze cellen beschermen tegen oxidatieve stress.

Bij Alphascience hebben we gewerkt aan combinaties van actieve ingrediënten die inwerken op de meeste verontreinigende stoffen, hun synergetische werking met UV-stralen en oxidatieve stress:

  • L-ascorbinezuur : beperkt UV-schade aan cellulair DNA [10]. Het is een krachtige antioxidant.
  • Fytinezuur : reguleert de deregulering van talg door vervuiling [11], zet metalen om in inert zout [12], neutraliseert de werking van PAK's, reguleert de aanmaak van melanine.
  • Looizuur : metaalchelator [13], werkt in synergie met vitamine C en versterkt zijn antioxiderende werking door de Fenton-reactie te remmen. [14]
  • ginkgo biloba : verbetert weefselirrigatie om de uitstraling van de teint te verbeteren, om de effecten van koolmonoxide te compenseren.
  • Ferulinezuur : herstelt cellulaire schade die verband houdt met UV en vervuiling [15].

Deze actieve ingrediënten zijn ook krachtige antioxidanten die in synergie werken om de oxidatieve stress die ermee gepaard gaat te neutraliseren de combinatie van UV en vervuiling.

Om verder te gaan, is het noodzakelijk om de impact op huidcelniveau van de combinatie van UV-straling en vervuiling te meten, evenals de effectiviteit van de actieve ingrediënten. Wetenschappelijke teams van het Alphascience-laboratorium zijn in ontwikkeling een ongekende klinische studie over deze onderwerpen.

De auteur: Alfred MARCHAL, doctor in de organische chemie en MBA, is een erkend internationaal expert op het gebied van antioxidanten en esthetische geneeskunde. Hij heeft 35 jaar universitaire ervaring in R & D op het gebied van farmaceutische organische synthese en gewasbeschermingsmiddelen. Hij schreef belangrijke artikelen over zijn bevindingen over vitamine C, vitamine K en hyaluronzuur. Hij leidt de onderzoeksafdeling ALPHASCIENCE en is lid van de raad van bestuur van farmaceutische bedrijven.

Bibliography:

  1. Jérémie Soeur*, J-P. Belaïdi, C. Chollet, L. Denat, A. Dimitrov, C. Jones, P. Perez, M. Zanini, O. Zobiri, S. Mezzache, D. Erdmann, G. Lereaux, J. Eilstein, L. Marrot. Photo-pollution stress in skin: Traces of pollutants (PAH and particulate matter) impair redox homeostasis in keratinocytes exposed to UVA1. Journal of Dermatological Science 86 (2017) 162-169.
  2. Jean Krutmann, M.D., Anne Bouloc, M.D., Ph.D., Gabrielle Sore, Ph.D., Bruno A. Bernard, Ph.D. The skin aging exposome. Journal of Dermatological Science 85 (2017) 152–161
  3. Frederic Flament, Roland Bazin, Sabine Laquieze, Virginie Rubert, Elisa Simonpietri, Bertrand Piot, Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology 2013 :6 221–232
  4. Jean Krutmann, M.D., Anne Bouloc, M.D., Ph.D., Gabrielle Sore, Ph.D., Bruno A. Bernard, Ph.D.The skin aging exposome. Journal of Dermatological Science 85 (2017) 152–161
  5. www.thelancet.com/oncology Vol 10 December 2009
  6. Jean Krutmann, M.D., Anne Bouloc, M.D., Ph.D., Gabrielle Sore, Ph.D., Bruno
  7. A. Bernard, Ph.D. The skin aging exposome. Journal of Dermatological Science 85 (2017) 152–161
  8. Jean Krutmann, M.D., Anne Bouloc, M.D., Ph.D., Gabrielle Sore, Ph.D., Bruno A. Bernard, Ph.D. The skin aging exposome. Journal of Dermatological Science 85 (2017) 152–161
  9. Jean Krutmann, Dominique Moyal, Wei Liu, Sanjiv Kandahari, Geun-Soo Lee, Noppakun Nopadon, Leihong Flora Xiang, Sophie Seité, Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology 2017 :10 199–204
  10. Pollution as a Risk Factor for the Development of Melasma and Other Skin Disorders of Facial Hyperpigmentation ‐ Is There a Case to Be Made? Journal of Drug in Dermatology. April 2015. Wendy E. Roberts MD FAAD
  11. Stimulation of collagen gene expression by ascorbic acid in cultured human fibroblasts. A role for lipid peroxidation? M Chojkier, K Houglum, J Solis-Herruzo and D A Brenner Dr Zhong, Soongsil University
  12. Phytic Acid Protective Effect Against Beef Round Muscle Lipid Peroxidation. BEOM JUN LEE, DELOY G. HENDRICKS
  13. Rice-Evans, 1995 and Liyana-Pathirana and Shahidi, 2006
  14. Rice-Evans,1995andLiyana-PathiranaandShahidi,2006
  15. Hyung Jin Hahn, Ki Bbeum Kim1, Seunghee Bae, Byung Gon Choi, Sungkwan An, Kyu Joong Ahn, Su Young Kim. Pretreatment of Ferulic Acid protects human dermal fibroblasts against ultraviolet a irridation. Ann Dermatol, Vol.28, No. 6, 2016.
    Please click "I Got It" to accept Cookies to continue to use the site.
    You have successfully subscribed!
    This email has been registered